Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest… Een blanco stem voor Sybilla'

Sybilla - foto Bart Obbels

Column Bart Obbels  :  'Vanuit het duivennest…   Een blanco stem voor Sybilla.'

U kan er niet naast kijken: de beide flanken onze wegen worden momenteel ontsierd door verkiezingsborden. De jongste weken rezen de kandidaten voor een fluwelen zetel in een van onze talrijke parlementen als paddenstoelen uit de wakke grond. Niet anders dan bij vorige verkiezingen, maar wat me ditmaal opviel was de eenvormigheid. Elke partij opteerde voor affiches met uitsluitend het hoofd van de kandidaat, laat staan een streepje van de borst. Alleen ergens in een drassig weiland merkte ik Koen Van den Heuvel (cd&v) op die stevig naast de lijntjes kleurt. Hij liet zijn gehele postuur levensgroot uitsnijden, flauw toch. 

Daar hebben we ze dan, alle hoofden met daaronder een naam en een partij, meer niet. Geen quote, geen woord dat tekent, neen louter een hoofd. Een vleugje identiteit hoeft ook niet, want allen mogen uitsluitend meedoen als ze trouw zweren aan de partij en het gedachtegoed van hun leiders. In het merendeel van de democratieën vertegenwoordigt het parlement partijen en geen individuen. Stemmingen worden vooraf besproken en als partij gestemd. Wij kiezen op 9 juni niet voor Magda, Gust of Mohammed en hun persoonlijke overtuiging, maar voor een bepaalde partij. Zou het begrip democratie niet meer tot zijn recht komen, moest iedere persoon in het parlement vrijuit zijn eigen gedachtegoed mogen vertolken en stemmen naar eigen overtuiging: links, rechts, centrum, hoe hij of zij het aanvoelt. Verkiezingen zonder partijen, maar louter van individuen die aan politiek doen die wordt gevoed door idealisme. Maar neen dus.

Als op 9 juni aanstaande de stemmen zijn geteld, komen de strategen binnen elke partij aan de tafel zitten. De eerste troefkaart die het merendeel van hen meteen uitspeelt, is het cordon sanitaire. In de binnenlandse politiek wordt van een cordon sanitaire gesproken als men een groep of een initiatief consequent negeert en weigert bij zaken te betrekken.  Concreet binnen dit landschap betekent dit de uitsluiting van de extreem rechtse en extreem linkse partij, respectievelijk Vlaams Belang en PvdA. Samen zijn ze bij de jongste peilingen goed voor bijna 40 procent van de stemmen. Schitterende situatie toch voor rest van het deelnemersveld, dat hoe verschrompeld de partij ook uit de verkiezingsarena komt, regeringsdeelname mathematisch bijna zeker is. Het voorspelt opnieuw veel gekwetter als straks de verschillende regeringen moeten worden gevormd door alle kleuren van de regenboog om aan een meerderheid te geraken.

Maar laat ons even terugkeren naar de verkiezingsborden met al die hoofden op. Wat gaat in een mens zijn hoofd om bij het bekijken van die rijen hoofden en hun namen die je toch niet kent. Ik opteerde om de hele galerij te bekijken als een deelnemersveld aan een schoonheidswedstrijd. Een acht, een negen, een vier. Hoog scoorden Marianne Verhaert (Vld) en Pascal Van Nueten (NvA). Zij mogen best worden gezien, maar kregen allicht grote onderscheiding omdat ze uit mijn streek zijn en ik beiden persoonlijk ken. Ik ben van mening dat ze ook van inborst goed scoren en hun politiek mandaat ernstig nemen. Natuurlijk quoteerde ik ook kandidaten met een pijnlijke onvoldoende zonder hier namen op te kleven. Dat maakt ieder voor zich uit als hij of zij straks mogelijk met dezelfde intentie als ondergetekende naar de borden kijkt.

Ik had dus mijn podium met medaillewinnaars al in mijn achterhoofd zitten. Tot ik met de wagen van het kruispunt de Lindekens in Bouwel richting Grobbendonk reed en haar opmerkte langs de kant van de weg. Een prachtig hoofd met ietwat vrijpostige buste en daarboven haar naam: Sybilla. Remmend zocht ik tevergeefs naar de partij die bij haar poster hoorde. Zou Sybilla dan toch de uitzondering zijn die straks niet partijgebonden het spreekgestoelte betreedt in het parlement? De wedergeboorte van Aphrodite met de politieke en redevoeringstalenten van Cicero. Ik vrees van niet, maar anders had ik op 9 juni aanstaande met veel overtuiging een blanco stem aan haar gegeven.'

Bart OBBELS / NNieuws.

Sybilla - foto Bart Obbels

Deel dit artikel